Οι κανόνες muay Thai;
Όλοι οι κανόνες του muay Thai

Το ρίνγκ πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Μέγεθος: Ένα τετράγωνο με διαστάσεις είτε 6.1 μ. για τα μικρά, είτε 7.30 μ. για τα μεγάλα, η μέτρηση γίνεται εντός των σχοινιών.
Πάτωμα και γωνία: Πρέπει να είναι καλά κατασκευασμένα χωρίς εμπόδια και ελάχιστη έκταση εκτός του ρίνγκ 91 εκ. Το ύψος του πρέπει να είναι από 1.22 μ. έως 1,48 μ. από το πάτωμα του χώρου. Η διάμετρος της κάθε γωνίας πρέπει να είναι 10 εκ. με 12.70 εκ. με ύψος από 1.47 εκ. από το πάτωμα του ρίνγκ. Όλες οι γωνίες πρέπει να είναι προστατευμένες με σχετικό μαξιλάρι. Το πάτωμα πρέπει να είναι από μαλακό πανί ή καουτσούκ ή αντίστοιχο υλικό.
Σχοινιά: Αποτελείται από 4 τεντωμένα σχοινιά με ελάχιστη διάμετρο 3εκ. και μέγιστη 5εκ. Η απόσταση του πρώτου σχοινιού από το πάτωμα του ρίνγκ είναι 46εκ. Το δεύτερο 76εκ. Το τρίτο 107εκ. και το τελευταίο 137εκ. και πρέπει να είναι καλυμμένα με κάποιο μαλακό υλικό.
Σκαλιά: Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 1 σετ με 3 σκαλιά που έχουν πλάτος το λιγότερο 1.07 μ. σε κάθε γωνία παιχτών και 1 σετ στο κέντρο για τον γιατρό και άλλους επίσημους.
Καλάθι: Ένα σε κάθε γωνία μαχητή για να μπορούν να πετάξουν πανιά ή άλλα σκουπίδια.

Ο παρακάτω εξοπλισμός είναι απαραίτητος πλησίον της παλαίστρας (ρίνγκ).
1. Μια περιοχή προσωρινής διακοπής και στις 2 γωνίες
2. Δύο μπουκάλια με νερό και 2 με σπρέϋ
3. Δύο κύπελλα με νερό
4. Τραπέζια και καρέκλες για τους επίσημους
5. Καμπανάκι
6. Ένα ή δύο ρολόγια
7. Φύλλα αγώνος
8. Κουτί που κλειδώνει για να φυλλάσονται τα φύλλα αγώνος
9. Ένα σύνολο στρογγυλών δεικτών, σημάτων ή πινακίδων
10. Δύο εφεδρικά ζευγάρια γάντια
11. Ένα εφεδρικό κόκκινο κοντό παντελόνι (σόρτς) και 1 μπλέ
12. Σπαστήρας (σπασουάρ)
13. Δύο τετράγωνα υφάσματα για την τοποθέτηση ή/και αλλαγή των σπασουάρ
14. Φορίο
15. Ένα ακονισμένο ψαλίδι

Επιτρέπεται η χρήση μόνο πιστοποιημένων γαντιών με τον εξής διαχωρισμό ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν οι αθλητές:

Junior Flyweight — Junior Featherweight (132 γρμ.)
Featherweight — Welterweight (227 γρμ.)
Junior Middleweight και άνω (284 γρμ.)

Το βάρος του δέρματος δεν θα είναι μεγαλύτερο από το μισό βάρος όλου του γαντιού (συμπεριλαμβανομένου και του γεμίσματος) και θα πρέπει να είναι πάντα σε καλή κατάσταση. Τα κορδόνια δέδονται στο πίσω μέρος του καρπού.
Για την διασφάλιση του κανονισμού τα γάντια εξετάζονται από σχετική επιτροπή πριν τον αγώνα.

Επιτρέπεται η χρήση μόνο μαλακού υλικού (5 cm x 6 metres). Τα πλαστικού τύπου απαγορεύονται. Η χρήση ταινίας επιτρέπεται μόνο στο πίσω μέρος του καρπού και δεν πρέπει να καλύπτει τις αρθρώσεις δαχτύλων

Επιτρέπονται σορτσάκια με το χρώμα της γωνίας ή αντίστοιχης απόχρωσης (μπορεί να έχουν και ρίγες), δεν επιτρέπονται τα μακρυά μαλλιά ή μούσια. Μουστάκι επιτρέπεται αρκεί να μην υπερβαίνει σε μέγεθος το χείλος. Πριν την έναρξη του αγώνα, κατά την διαδικασία του Wai Kru θα πρέπει να φοριέται το Mongkol.

Φυλαχτά μπορούν να φορεθούν μόνο στο μπράτσο ή την μέση αρκεί να είναι καλυμμένα με ασφαλές υλικό για την αποφυγή τραυματισμών. Μονές ελαστικές γάζες επιτρέπονται στα χέρια και τα πόδια αλλά όχι σε καλάμια κ.τ.λ. Δεν επιτρέπεται κανένα μεταλλικό ανικείμενο. Δεν επιτρέπεται η χρήση βαζελίνης ή άλλης αντίστοιχης ουσίας.

Junior Flyweight (51 κιλά)
Flyweight (53 κιλά)
Junior Bantamweight (55 κιλά)
Bantamweight (57 κιλά)
Junior Featherwweight (60 κιλά)
Featherweight (63 κιλά)
Junior Lightweight (65 κιλά)
Lightweight (67 κιλά)
Junior Welterweight (70 κιλά)
Welterweight (73 κιλά)
Junior Middleweight (76 κιλά)
Middleweight (79 κιλά)
Super Middleweight (82 κιλά)
Light Heavyweight (86 κιλά)
Cruiserweight (91 κιλά)
Heavyweight (95 κιλά)
Super Heavyweight (95 κιλά + άνω)

Η ζύγιση του αθλητή γίνεται χωρίς ρούχα και όχι αργότερα από 3 ώρες πριν τον αγώνα. Εάν ένας αθλητής ζυγιστεί την ώρα της ζύγισης και έχει υπερβεί τα κιλά της κατηγορίας του, έχει δικαίωμα να ξαναζυγιστεί. Πριν την ζύγιση όλοι οι αθλητές πρέπει να εξεταστούν από πιστοποιημένο γιατρό.

Πριν την έναρξη του πρώτου γύρου και οι 2 αθλητές μπορούν να εκτελέσουν το Wai Kru (να εκδηλώσουν τον σεβασμό τους προς τον δάσκαλο τους), συνοδευόμενοι από την κατάλληλη παραδοσιακή Ταϋλανδέζικη μουσική, ενσωματώνοντας το Ching (Κύμπαλο), Klong khaek (tom-tom) και Pee Java (Thai reed pipe).

Ένας αγώνας muay Thai αποτελείται από 5 γύρους, με 3 λεπτά ανά γύρο και 2 λεπτά διάλειμμα σε κάθε γύρο. Οποιοσδήποτε χρόνος περάσει λόγω παύσης του αγώνα δεν προσμετράται ως μέρος των 3 λεπτών.

Οι αθλητές θα πρέπει να μην έχουν καμμία αναπηρία και να είναι τουλάχιστον 15 ετών και να ζυγίζουν τουλάχιστον 48 κιλά.

Επιτρέπεται ο έλεγχος ενός μαχητή από τους δεύτερους στην ανάλογη περιοχή του ρίνγκ, αρκεί να μην χρησιμοποιηθούν για να συμβουλέψουν ή καθοδηγήσουν τον αθλητή και να μην γίνει κάποιο νόημα σε τρίτους για την κατάσταση του αθλητή. Κατά την διάρκεια του αγώνα όλες οι πετσέτες, τα μπουκάλια κ.τ.λ. πρέπει να βρίσκονται εκτός του ρίνγκ. Κατά την μικρή διακοπή επιβεβαιώνεται και η σωστή ενδυμασία του αθλητή και σε περίπτωση προβλήματος πρέπει να ενημερώνεται σχετικά ο διαιτητής. .

Τα μέλη της επιτροπής δεν πρέπει να έχουν κάποια αναπηρία και να είναι τουλάχιστον 25 ετών. Να διαθέτουν κάποιο πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών και αντίστοιχο για την εμπειρία, υγεία, ηλικία και επάγγελμα τους.

Ο διαιτητής πρέπει να είναι πιστοποιημένος και καταχωρημένος στο αντίστοιχο μητρώο, να μην είναι πάνω από 60 ετών (εκτός και αν έχει δοθεί παράταση από σχετική επιτροπή) και πρέπει να παραιτείται εάν δεν μπορεί πλέον να εκτελέσει τα καθήκοντα του.

Το πρώτο και πιο σημαντικό καθήκον του διαιτητή είναι η διαφύλαξη των αθλητών

Ο διαιτητής φορά μπλέ ή μαύρο παντελόνι και μπλούζα και ίσια παπούτσια. Δεν φοράει γυαλιά ή άλλα αντικείμενα.

Α. Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
Την εφαρμογή των κανόνων από όλους τους συμμετέχοντες Πρέπει να είναι ευγενικός με τους αθλητές και το κοινό Να επιβλέπει με σθένος τον αγώνα Να προστατέχει έναν πιο αδύναμο μαχητή από σοβαρά χτυπήματα Να ελέγξει τον εξοπλισμό των αθλητών Να επιβάλει την ένδειξη σεβασμού μεταξύ των αθλητών στην αρχή του αγώνα και το τέλος των γύρων Σε βραδιά τίτλου ο διαιτητής πρέπει να ενημερώνει τους αθλητές και τους δεύτερους - βοηθούς για τους κανόνες στα αποδυτήρια πριν τον αγώνα

Υπάρχουν 3 προφορικές εντολές :
«STOP» Όταν δίνει εντολή στους αθλητές να σταματήσουν τον αγώνα
«BREAK» Όταν δίνει εντολή στους αθλητές να χωριστούν
«FIGHT» Όταν δίνει εντολή στους αθλητές να αγωνιστούν

Όταν οι μαχητές λαμβάνουν την εντολή «BREAK», πρέπει και οι 2 να κάνουν ένα βήμα πίσω πριν ξεκινήσουν πάλι την μάχη. Ο διαιτητής θα χρησιμοποιήσει τα σωστά σήματα για να βεβαιώσει ότι οι αθλητές κατανοούν τις παραβάσεις. Στο τέλος του αγώνα θα μαζέψει τα φύλλα αγώνος από τους 3 κριτές και θα ανακοινώσει τον νικητή σηκώνοντας το χέρι του και κατόπιν θα παραδόσει τα φύλλα αγώνος στον πρόεδρο για επιβεβαίωση. Για αγώνες τίτλου ο διαιτητής παίρνει τα φύλλα αγώνος στο τέλος κάθε γύρου και άφού τα ελέξγει τα δίνει στον πρόεδρο. Σε περίπτωση παύσης του αγώνα ή ποινής θα πρέπει να ανακοινώνει αμέσως τον λόγο στον πρόεδρο της επιτροπής πριν γίνει η σχετική ανακοίνωση. Σε περίπτωση ατυχήματος του διαιτητή που δεν του επιτρέπει να συνεχίσει, αναλαμβάνει ο πιο έμπειρος κριτής για λογαριασμό του. Ο διαιτητής δεν επιτρέπεται να μετράει ή να προειδοποιεί με σκοπό να δώσει πλεονέκτημα ή μειονέκτημα σε κάποιον μαχητή καθώς επίσης και να σχολιάσει έναν αγώνα εκτός και αν έχει λάβει σχετική άδεια από τον πρόεδρο της επιτροπής. Όλοι οι διαιτητές πρέπει να κάνουν ετήσιο έλεγχο υγείας και να λάβουν το απαραίτητο πιστοποιητικό υγείας από γιατρό.

Β. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ:
Να σταματήσει τον αγώνα αμέσως αν αντιληφθεί ότι κάποιος από τους μαχητές είναι πολύ καλύτερος τεχνικά ή πολύ δυνατότερος από τον άλλο
Να σταματήσει τον αγώνα αμέσως όταν ένας αθλητής αντιμετωπίζει δυσκολίες ή τραυματισμούς
Να σταματήσει τον αγώνα αμέσως αν ένας ή και οι 2 αθλητές υποκρίνονται ή δεν προσπαθούν αρκετά
Να σταματήσει τον αγώνα ή να δόσει μια προειδοποίηση για σφάλμα ή παραβίαση του κανονισμού
Να αποκλείσει έναν αθλητή ο οποίος επίτηδες παραβιάζει τους κανόνες, τραυματίζει ή δείχνει επιθετικότητα προς τον διαιτητή
Να αποκλείσει τον αθλητή και τους δεύτερους εάν κάποιος από τους δεύτερους παραβιάσει επίτηδες τον κανονισμό λη δεν ακολουθήσει τις οδηγίες του διαιτητή
Να αποκλείσει οποιονδήποτε αθλητή ο οποίος επίτηδες ή καταλάθος προκαλέσει φάουλ
Να σταματήσει τον αγώνα εάν θεωρήσει πως ένας αθλητής ενώ έχει μετρηθεί δεν μπορεί να συνεχίσει επαρκώς τον αγώνα
Να μην επιτρέψει οποιοδήποτε πλεονέκτημα σε αθλητή ο οποίος προκάλεσε φάουλ με οποιονδήποτε τρόπο

Γ. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ
Πριν δώσει οποιαδήποτε προειδοποίηση για παραβίαση κανονισμού, ο διαιτητής υποχρεούται πρώτα να σταματήσει τον αγώνα και να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα σήματα για να διασφαλίσει ότι ο αθλητής κατανόησε την παραβίαση και κατόπιν να δείξει στους κριτές τον εν' λόγω αθλητή. Οποισδήποτε αθλητής λάβει 3 ή περισσότερες προειδοποιήσεις μπορεί να αποκλειστεί. Σε περίπτωση σοβαρής παραβίασης η απόφαση του διαιτητή είναι τελική.

Δ. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ο σκοπός της προειδοποίησης είναι να συμβουλέψει τον αθλητή να μην παραβιάζει τους κανόνες.

Ε. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΠΕΣΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΝΓΚ
Σε περίπτωση που ένας αθλητής πέσει έξω από τα σχοινιά, ο διαιτήτης θα διατάξει τον αντίπαλο του να πάει στην άλλη γωνία και αν αυτός που είναι έξω δεν μπει μέσα ξεκινάει το μέτρημα έως το 20 (20 δευτερόλεπτα). Αν ο αθλητής επιστρέψει πριν το 20 δεν έχει κάποια ποινή. Αν κάποιος εμποδίσει τον αθλητή ο διαιτητής προειδοποιεί το άτομο αυτό ή αν συνεχίσει την πράξη αυτή να σταματήσει τον αγώνα. Αν πέσουν και οι 2 αθλητές και ένας εμποδίσει τον άλλον να ανέβει θα λάβει προειδοποίηση από τον διαιτητή ή ποινή αποκλεισμού. Αν πέσουν και οι 2 αθλητές και επιστρέψει ο ένας, αυτός θα είναι ο νικήτης, ενώ αν δεν επιστρέψει κανείς το παιχνίδι θεωρείται ισοπαλία.

Οι κριτές είναι 3 και μαζί με τον διαιτητή και τον πρόεδρο της επιτροπής υπεύθυνοι για την εποπτεία του αγώνα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ενδέχεται να διορθώσει το αποτέλεσμα ως εξής:
Όταν ο διαιτητής λαμβάνει μια απόφαση που εναντιώνεται στον κανονισμό και τις συνήθεις πρακτικές ή αν ανακαλύψει πως οι κριτές έχουν κάνει κάποιο σοβαρό λάθος στο φύλλο αγώνος.

1) Ο πρόεδρος της επιτροπής μπορεί να επιλέξει τον διαιτητή και τους κριτές για κάθε αγώνα
2) Μπορεί να επιβλέπει και να βελτιώνει τις αποφάσεις του διαιτητή και των κριτών διαβεβαιώνοντας την εφαρμογή του κανονισμού
3) Να πιστοποιεί πως ο διαιτητής και οι κριτές εκτελούν τις υποχρεώσεις τους και να ενημερώνει την αρμόδια ομοσπονδία σε αντίθετη περίπτωση
4) Να λύνει οποιοδήποτε πρόβλημα σχετίζεται με την προώθηση του θεάματος με αναφορές των αποτελεσμάτων στην ομοσπονδία
5) Να πιστοποιεί πως το φύλλο αγώνος έχει τα σωστά ονόματα των αθλητών, το σωστό όνομα νικητή, το σκορ σωστά γραμμένο, την αυθεντικότητα του φύλλου αγώνος, να ανακοινώνει το αποτέλεσμα, να αποφασίζει εκείνος σε περίπτωση που ο διαιτητής και οι κριτές δεν μπορούν να συνεχίσουν και τέλος να αναφέρει με επίσημη αναφορά τα ονόματα των αθλητών ή επισήμων που παραβιάζουν τον κανονισμό ή έχουν χαμηλή απόδοση

Δίπλα από το ρίνγκ πρέπει να υπάρχει θέση για τον χρονομέτρη και τον εκφωνητή
Ο χρονομέτρης υποχρεούται να κρατάει με ακρίβεια τον χρόνο κάθε γύρου και των διαλειμμάτων, ακολουθώντας τις εντολές του διαιτητή για την έναρξη και την παύση.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗΣ
1. Δίδεται προειδοποίηση έναρξης γύρου 5 δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει ο κάθε γύρος για να βγούν οι δεύτεροι και βοηθοί από το ρίνγκ.
2. Ένα καμπανάκι ενημερώνει για την έναρξη και λήξη του κάθε γύρου.
3. Αφαιρείται από τον χρόνο ο χρόνος παύσης κατόπιν εντολής του διαιτητή
4. Επιβεβαιώνονται οι χρόνοι με την χρήση ρολογιού και ειδικού ρολογιού stop clock
5. Σε περίπτωση που ένας αθλητής μετριέται από τον διαιτητή στους γύρους 1-4 και λήξει ο γύρος, θα πρέπει να ακουστεί το καμπανάκι ΑΦΟΥ πρώτα ο διαιτητής σταματήσει το μέτρημα και δώσει την εντολή στους αθλητές να συνεχίσουν, ενώ στον τελευταίο γύρο το καμπανάκι χτυπάει ακόμη και αν ο διαιτητής δεν έχει τελειώσει το μέτρημα.
ΧΡΕΗ ΕΚΦΩΝΗΤΗ
1. Να ανακοινώνει τα ονόματα των αθλητών, την γωνία και το βάρος πριν τον αγώνα και ξανά όταν οι αθλητές μπουν στο ρίνγκ.
2. Να διατάσει τους δεύτερους να βγούν από το ρίνγκ όταν χτυπήσει το κουδούνι.
3. Να ανακοινώνει τον αριθμό του γύρου στην αρχή και στο τέλος κάθε γύρου.
4. Να ανακοινώνει το όνομα του αθλητή που κέρδισε και την γωνία όταν ο διαιτητής σηκώσει το χέρι του.

Κανόνες αποφάσεων
1. Το νοκ άουτ (K.O.) δίδεται όταν ο αντίπαλος που βρίσκεται στο πάτωμα δεν καταφέρει να συνεχίσει μετά το μέτρημα των 10 δευτερολέπτων.
2. Το τεχνικό νοκ άουτ (T.K.O.) δίδεται όταν ένας αθλητής έχει χτυπήσει σοβαρά ή έχει αποδυναμωθεί πλήρως ή όταν κάποιος αθλητής δεν μπορεί ή δεν θέλει να συνεχίσει μετά από παύση ή όταν ο γιατρός προτείνει να μην συνεχίσει κάποιος αθλητής ή όταν και οι 2 αθλητές δεν μπορούν να συνεχίσουν. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο τρίτος γύρος τότε είναι ισοπαλία ενώ αν έχει ολοκληρωθεί μετρούνται οι πόντοι του κάθε αθλητή και τέλος σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει τον κανονισμό.
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις "No decision" (χωρίς απόφαση) εάν βρεθεί πως και οι 2 συμμετέχοντες έχουν συμφωνήσει να κλέψουν ή να μην μονομαχήσουν κανονικά και η "No contest" (χωρίς διαγωνισμό) που γίνεται όταν κάποιο εξωτερικό γεγονός δεν επιτρέπει τον αγώνα να συνεχιστεί. π.χ. ζημιά του ρίνγκ.
3. Το ίδιο σκορ δίδεται όταν το σκορ των αθλητών είναι ίσο και όταν και οι 2 αθλητές μετρηθούν ως το 10.

Η συνήθης πρακτική σκορ για την συλλογή πόντων έχει ως εξής:
1. Ένας αθλητής κερδίζει πόντους με χτύπημα (γροθιά, κλωτσιά, γόνατο αγκώνας) όταν είναι εκτελεσμένο βάση της τεχνικής του muay Thai σε συνδυασμό με δύναμη και ακρίβεια
2. Ένας αθλητής κερδίζει πόντους όταν φαίνεται πιο επιθετικός και έχει εμφανώς καλύτερη τεχνική του muay Thai
3. Ένας αθλητής κερδίζει πόντους όταν κυριαρχεί επί του αντιπάλου του στον αγώνα
4. Ένας αθλητής κερδίζει πόντους όταν χρησιμοποιεί παραδοσιακές τεχνικές άμυνας και αντεπίθεσης
5. Ένας αθλητής χάνει πόντους όταν παραβιάζει τον κανονισμό
Χτυπήματα χωρίς πόντους:
1. Όταν ένα χτύπημα είναι αντικανονικό
2. Όταν ένα χτύπημα (πόδι ή χέρι) πέφτει πάνω στην άμυνα του αντιπάλου
3. Όταν το χτύπημα είναι αδύναμο Φάουλ 1. Οι κριτές αφαιρούν πόντους για φάουλ που υποδεικνύει ο διαιτητής, είτε που παρατηρούν οι ίδιοι
Μέθοδος σκοραρίσματος
1. Το μέγιστο σκορ είναι 10 πόντοι και ο χαμένος έχει 9,8 ή 7
2. Ένας ισόπαλος γύρος σημαίνει 10 πόντοι για κάθε αθλητή
3. Ο νικητής και χαμένος σε έναν κοντινό γύρο θα έχουν σκόρ 10:9 έκαστος
4. Ένας ισόπαλος γύρος σημαίνει 10 πόντοι για κάθε αθλητή
5. Ο νικητής και χαμένος σε έναν διακριτό γύρο θα έχουν σκόρ 10:8 έκαστος
6. Ο νικητής και χαμένος σε έναν διακριτό γύρο με ένα μέτρημα του διαιτητή θα έχουν σκόρ 10:7 έκαστος
7. Ο νικητής και χαμένος σε έναν διακριτό γύρο με 2 μετρήματα του διαιτητή θα έχουν σκόρ 10:7 έκαστος
8. Οποιοσδήποτε αθλητής παραβιάσει τον κανονισμό θα του αφαιρούνται πόντοι

Φάουλ και αντικανονικά χτυπήματα
1. Δαγκώματα, βγάλσιμο ματιού, φτύσιμο ή κουτουλιά
2. Η πάλη ή τα κλειδώματα σε στύλ judo ή άλλες παλαιστικές λαβές
3. Το πέσιμο πάνω στον αντίπαλο επίτηδες
4. Το κράτημα από τα σχοινιά
5. Οι βρισιές και προσβολές κατά την διάρκεια του αγώνα
6. Το νοκ άουτ ή τραυματισμός αντιπάλου ΑΦΟΥ ο διαιτητής έχει δόσει εντολή να σταματήσει ο αγώνας
7. Τα χτηπήματα στην βουβωνική χώρα με πρόθεση
Τα παραπάνω χτυπήματα τιμωρούνται με την αφαίρεση ενός βαθμού από την επιτροπή. Ο αθλητής που έχει χτυπήσει στην βουβωνική χώρα έχει δικαίωμα να ζητήσει ένα 5 λεπτο διάλειμμα πριν συνεχίσει ο αγώνας.

Η κατακύρωση (knock down) συμβαίνει όταν:
1. Όταν οποιοδήποτε άλλο μέλος του σώματος πλήν των ποδιών ακουμπήσει το έδαφος
2. Όταν ένας αθλητής ακουμπάει όρθιος τα σχοινιά σε κατάσταση αναίσθησίας
3. Όταν από το χτύπημα πεταχτεί έξω από το ρίνγκ
4. Όταν δεν μπορεί να αμυνθεί
5. Κατά την μέτρηση ο διαιτητής θα διατάξει τον αντίπαλο να σταθεί στην αντίθετη γωνία. Αν δεν το κάνει, τότε θα διακόψει το μέτρημα μέχρι να πάει και μετά θα συνεχίσει. Ο αγώνας δεν θα συνεχιστεί μέχρι να δώσει την εντολή ο διαιτητής
6. Ο χρόνος του μετρήματος είναι σε δευτερόλεπτα από το 1 ως το 10. Κατά το μέτρημα ο διαιτητής θα κάνει νόημα με τα χέρια του για να επιβεβαιώσει ότι ο αθλητής που μετράται καταλαβαίνει
7. Ένας αθλητής δεν μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα πριν το μέτρημα φτάσει το 8 και χάνει αυτόματα αν το μέτρημα φτάσει το 10
8. Αν πέσουν και οι 2 αθλητές τότε το μέτρημα ξεκινάει με αυτόν που έπεσε τελευταίος.
9. Αν ο αθλητής αφού σηκωθεί αμέσως ξαναπέσει το μέτρημα συνεχίζεται
10. Αν ένας αθλητής δεν μπορεί να αγωνιστεί μετά το καμπανάκι τότε ξεκινάει το μέτρημα εκτός και αν ο λόγος είναι ενδυματολογικός (σκισμένο παντελόνι κ.τ.λ.

Ο γιατρός πιστοποιείται και ορίζεται από την αντίστοιχη επιτροπή και πρέπει να ελέγχει τους αθλητές κατά την ζύγιση, να βρίσκεται στον χώρο μέχρι την διεξαγωγή και του τελευταίου αγώνα και να ελέγχει την κατάσταση των αθλητών μετά τον αγώνα προτείνοντας την περίοδο αποθεραπείας.

Όλοι οι αθλητές πιστοποιούνται από τον γιατρό πριν την έναρξη του αγώνα και δεν πρέπει να είναι άρρωστοι ή να δείχνουν σημάδια αρρώστιας σύμφωνα με το ιατρικό εγχειρίδιο της κάθε ομοσπονδίας.

1. Εάν ένας αθλητής πέσει αναίσθητος ή τραυματιστεί, μόνο ο γιατρός και ο διαιτητής επιτρέπονται μέσα στο ρίνγκ. Μόνο ο γιατρός μπορεί να επιτρέψει την είσοδο άλλων στο ρίνγκ.
2. Ένας αθλητής που χάνει από νοκ άουτ ή τεχνικό νοκ άουτ θα πρέπει να εξετάζεται αμέσως από τον γιατρό
3. Ένας αθλητής χρειάζεται το ελάχιστο 21 ημέρες αποθεραπείας πριν τον επόμενο αγώνα εκτός αν:
α) Κέρδισε στον πρώτο γύρο οπότε χρειάζεται τουλάχιστον 7 ημέρες αποθεραπείας
β) Κέρδισε στον τρίτο γύρο οπότε χρειάζεται τουλάχιστον 14 ημέρες αποθεραπείας
γ) Έχασε με τεχνικό νοκ άουτ ή νοκ άουτ οπότε χρειάζεται τουλάχιστον 30 ημέρες αποθεραπείας, αν και σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα κρίνει τον απαραίτητο χρόνο αποθεραπείας του κάθε αθλητή.

Η χρήση αναβολικών και άλλων διεγερτικών φαρμάκων απαγορεύεται αυστηρά και οι χρήστες τους θα αποκλείονται από τον αγώνα. Το μόνο φάρμακο που επιτρέπεται για την αποφυγή αιμοραγίας είναι η αδρεναλίνη σε αναλογία 1:1000 και μόνο κατόπιν εντολής γιατρού.

Ο πρόεδρος ή ο διαιτητής λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις και επεξηγούν οποιαδήποτε περίπτωση δεν εκπίπτει στους παραπάνω κανόνες.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας και θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ